De waan van de dag

De waan van de dag

De waan van de dag roept bij veel mensen een negatieve lading op. Niet voor niets kom je de uitdrukking tegen in combinatie met ontsnappen en wegduiken. Het gevoel ‘geleefd te worden’ komt vaak als eerste op.

Wat is eigenlijk de waan van de dag?

Het is simpel gezegd al het nieuwe wat er vandaag op je pad is gekomen waarvan de hoeveelheid je overweldigt en je planning in de war schopt.

Al die 32 nieuwe mailtjes die ongelezen in je mailbox staan. De klant die je net met een probleem aan de lijn had waarvoor je gelijk met het zoeken naar een oplossing aan de slag moet, maar ook de zojuist ingeplande vergadering voor het einde van de middag waarvoor je eigenlijk ook nog iets moet voorbereiden.

Wat is het verschil tussen een normale dag en een dag waarop de waan van de dag regeert?

Op een normale dag is er een prettige balans tussen gepland en ongepland werk en is er ook voldoende ruimte om nieuwe input te verwerken (je werk plannen).

Op een dag waarop de waan van de dag regeert is de balans weg, maakt ongepland werk de dienst uit en is er nauwelijks tijd om nieuwe input te verwerken. Je hebt het gevoel dat je continu achter de feiten aanloopt.

Op welke manier kun je met de waan van de dag omgaan?

Ontsnappen

Ontsnappen, wegduiken of de kop in het zand steken, kan op de korte termijn opluchtend werken. Je gaat aan de slag met gepland werk, maar de wereld draait door en nieuwe input stapelt zich op. Kortom; geen strategie voor de lange termijn.

Ondergaan

Je laten leiden door de waan van de dag is de passieve manier van handelen. Er komt iets op je pad, je gaat er gelijk mee aan de slag. Als de hele dag hiermee gevuld wordt, dan komt er van gepland werk weinig terecht. De waan van de dag regeert. Samengevat; geen strategie voor de lange termijn.

Gepast reageren

Als je merkt dat de waan van de dag regeert, dan is het goed om hier bewust bij stil te staan, zodat je een gepaste reactie kan geven.

Moet je gelijk met nieuwe input aan de slag? Is dat wat er nieuw op je pad is gekomen belangrijker dan het geplande werk waarmee je bezig was of kan je de nieuwe input parkeren tot een later moment?

Als je een overzicht hebt van je geplande werk, dan kun je gepast reageren. Een strategie die op de lange termijn zijn vruchten afwerpt.

Meer normale dagen?

De waan van de dag compleet uitbannen lukt niet. Wil je ervoor zorgen dat je meer dagen hebt waarop je je niet laat leiden door de waan van de dag? Meer dagen waarop je aan gepland werk werkt én een gepaste reactie kunt geven op het nieuwe wat er op je pad is gekomen?

De Getting Things Done methode helpt je om stil te staan bij hoe je nu werkt en geeft je de tools in handen om je te wapenen tegen de waan van de dag. Een strategie voor de korte én lange termijn. Je krijgt weer grip op je dag én je werk!

Related Posts

ClickUp logo

ClickUp Service Partner 🎉

Op vrijdag 25 oktober vroeg ik Nieuw-Zeelander Justin Smith naar het ClickUp consultancy certification program. Dat was er volgens hem (nog) niet... B...
Afleidingen op je werk

Op de bank bij David Allen

David Allen (Getting Things Done) geeft regelmatig interviews over de kunst van stressvrije productiviteit. Dit keer nam hij plaats op de bank van An...