Wat is het beste moment voor het wekelijks onderhoud?

vergrootglas-tekening-GHMT

Het wekelijks onderhoud is een onderdeel van de stap reflecteren in de Getting Things Done (GTD) methode. Reflecteren redt je als je merkt dat de dagelijkse gang van zaken je voorbij heeft gestreefd. In het onderhoud zorg je dat je weer helemaal bij bent. Je systeem is weer up-to-date en je ziet alles weer helder en op orde voor je.

“If you’re not doing a review, you’re not doing GTD.” – David Allen

Het wekelijks onderhoud

Met het wekelijks onderhoud pak je 3 onderdelen aan:

– Leeg je verzamelplekken
– Maak je lijsten actueel
– Verander of vernieuw

Tijdens het wekelijks onderhoud zorg je ervoor dat je al je verzamelde stuff verwerkt en je weer helemaal bij bent. Je stijgt op uit je actiemodus en bekijkt alles waarmee je aan de slag zou kunnen gaan vanuit een hoger perspectief. Vanuit dit hogere perspectief bepaal je waarmee je de komende periode aan de slag wilt gaan (én ook waarmee (nog) niet: je later/misschien lijst).

Het juiste moment

Het kan lekker zijn om het wekelijks onderhoud te doen voordat je het weekend ingaat, zodat je met een lekker gevoel de week afsluit. Je kan het ook in het weekend doen als je dan meer de tijd en de ruimte hebt om ongestoord te kunnen werken.

Zelf vind ik de vrijdagochtend een fijn moment. Je hebt dan de vrijdagmiddag om nog wat acties op te pakken die tijdens het onderhoud zijn opgekomen. Verder heb je ook nog de tijd om achter de status van zaken die op je ‘Wachten op’ lijst aan te gaan.

Voor het wekelijks onderhoud gebruik ik zelf deze checklist en zet ik vaak deze Spotify playlist op.

GHMT weekly review

Ritme

Welk moment je ook kiest, zorg dat je er een bepaald ritme in krijgt. Dan wordt het echt onderdeel van je manier van werken.

Tip: plan je wekelijks onderhoud als een terugkerende activiteit (1 – 2 uur) in je agenda.

 

Related Posts

ClickUp logo

ClickUp Service Partner 🎉

Op vrijdag 25 oktober vroeg ik Nieuw-Zeelander Justin Smith naar het ClickUp consultancy certification program. Dat was er volgens hem (nog) niet... B...
Afleidingen op je werk

Op de bank bij David Allen

David Allen (Getting Things Done) geeft regelmatig interviews over de kunst van stressvrije productiviteit. Dit keer nam hij plaats op de bank van An...