Multitasking: “Twee dingen tegelijk doen, is geen van beide doen.”

TED-ideas-worth-spreading-tekening-GHMT

Wat kunnen we leren van ’s werelds meest creatieve personen? Werkt multitasking?

Jarenlang onderzoek

Zestig jaar geleden begon Bernice Eiduson, een jonge psycholoog, aan een lang onderzoeksproject naar de persoonlijkheden en de werkgewoontes van 40 vooraanstaande wetenschappers. Einstein was allang dood, maar vier van de onderzochte mensen wonnen een Nobelprijs, onder wie Linus Pauling en Richard Feynman.

Een van de vragen waarop het onderzoek een antwoord gaf, was:

“Hoe kan het dat sommige wetenschappers belangrijk werk kunnen blijven afleveren gedurende hun hele leven?”

Wat is er voor bijzonders aan hen? Is het hun persoonlijkheid, zijn het hun vaardigheden, is het hun dagelijkse routine, wat is het?

Slow multitasking

In deze TED-talk stelt Tim Harford, econoom en columnist bij de Financial Times, het principe van slow multitasking voor. Zorg voor meerdere uitdagende projecten zodat je als je vastzit in één project, kunt overschakelen naar een ander project.

Hoe voorkomen we dat al deze projecten ons compleet overweldigen? Hoe houden we al deze ideeën helder in ons hoofd?

Hier is echter een simpele oplossing, een praktische oplossing, van de grote Amerikaanse choreografe Twyla Tharp. De laatste paar decennia heeft ze grenzen doen vervagen, genres gemixt, prijzen gewonnen en op de muziek van iedereen gedanst, van Philip Glass tot Billy Joel. Samengevat zegt zei:

“Je moet alle dingen zijn. Waarom zou je iets uitsluiten? Je moet alles zijn.”

Alles in een doos

Tharps methode om te voorkomen dat al die verschillende projecten je overweldigen, is een eenvoudige. Elk project krijgt zijn eigen grote kartonnen doos en de naam van het project schrijft ze op de zijkant. In de doos gooit ze dvd’s en boeken, knipsels uit tijdschriften, theaterprogramma’s, tastbare objecten, eigenlijk alles dat een bron van creatieve inspiratie kan zijn. En ze schrijft:

“De doos betekent dat ik nooit bang hoef te zijn dat ik iets vergeet. Een van de grootste angsten van een creatief persoon is dat een of ander briljant idee verloren gaat omdat je het niet hebt opgeschreven en veilig hebt opgeborgen. Ik maak me daar niet ongerust over. Omdat ik weet waar ik het kan vinden. Het zit allemaal in de doos.”

Op deze manier kun je veel ideeën managen, ofwel in echte dozen, evenzeer in hun digitale tegenhangers.

Verzamelen en organiseren

Of anders gezegd binnen de Getting Things Done methode; haal het uit je hoofd en organiseer het zo dat je weet dat je het tegen komt op het moment dat je het nodig hebt.

Related Posts

ClickUp logo

ClickUp Service Partner 🎉

Op vrijdag 25 oktober vroeg ik Nieuw-Zeelander Justin Smith naar het ClickUp consultancy certification program. Dat was er volgens hem (nog) niet... B...
Afleidingen op je werk

Op de bank bij David Allen

David Allen (Getting Things Done) geeft regelmatig interviews over de kunst van stressvrije productiviteit. Dit keer nam hij plaats op de bank van An...