Productiviteit is de belangrijkste aanjager van groei in 2018

vergrootglas-tekening-GHMT

Het World Economic Forum publiceerde deze week haar jaarlijkse Global Competitiveness Report. In het rapport wordt de productiviteit van een land gezien als de belangrijkste aanjager van groei in 2018. Nederland vinden we met een score van 82.4 terug op de 6e plaats. Eén plek lager dan in 2017.

2018 Global Competitiveness Index 4.0 | Top 10 Economies

De 4e industriële revolutie

Volgens het forum bevinden we ons momenteel aan het begin van van de 4e industriële revolutie. De 4e industriele revolutie is een industriële convergentie. Oftewel, een fusie tussen de fysieke, digitale en biologische wereld.

Het samenvloeien van verschillende industrieën zal een periode van wereldwijde veranderingen met zich meebrengen. Ontwikkelingen zoals robotisering, nanotechnologie, biotechnologie, 3D printen, virtual reality en Internet of Things zullen dit allemaal versnellen.

Het zal het de manier waarop we produceren, consumeren en met elkaar omgaan als mensen fundamenteel veranderen. De productiviteit van een land bepaalt hoe snel een land zich ontwikkelt binnen deze 4e industriële revolutie.

Hoe wordt de productiviteit van een land gemeten?

Sinds dit jaar gebruikt het World Economic Forum een nieuwe manier om de productiviteit van een land te meten; de  Global Competitiveness Index 4.0.

De scores van landen worden berekend aan de hand van 98 (!) indicatoren die zijn onderverdeeld in 4 overkoepelende componenten:

  1. Enabling environment
  2. Human capital
  3. Markets
  4. Innovation ecosystem

Hoe scoort Nederland?

Nederland scoort hoog met 82.4.

Global Competitiveness Index 4.0 | Netherlands

 

Het is interessant om te zien hoe Nederland scoort op enkele individuele indicatoren; de koppeling van productiviteit en beloning van medewerkers (indicator 8.10), of we makkelijk aan goed geschoold personeel kunnen komen (indicator 6.06) en of we in staat zijn om te delegeren (indicator 11.06).

Indicator 6.06 – Ease of finding skilled employees

Response to the survey question “In your country, to what extent can companies find people with the skills required to fill their vacancies?”

Score Nederland: 5 [1 = not at all; 7 = to a great extent]

Als het in een land moeilijk is om aan goed geschoold personeel te komen, dan is het interessant om te investeren in het bestaande personeel zodat ze het gewenste niveau bereiken.

Indicator 8.10 – Pay and productivity

Response to the survey question “In your country, to what extent is pay related to employee productivity?”

Score Nederland: 4,9 [1 = not at all; 7 = to a great extent]

Als de beloning van een medewerker niet gekoppeld is aan zijn/haar productiviteit, dan ontbreekt mogelijk een prikkel om beter te presteren.

Indicator 11.06 – Willingness to delegate authority

Response to the survey question “In your country, to what extent does senior management delegate authority to subordinates?”

Score Nederland: 5.8 [1 = not at all; 7 = to a great extent]

Als het senior management moeilijk zaken kan delegeren, dan ontnemen zij medewerkers de kans om te groeien in verantwoordelijkheden en taken.

Daarnaast ontnemen zij zichzelf de kans om door delegatie meer ruimte te creëren om zelf meer aandacht aan bijvoorbeeld strategische vraagstukken te kunnen besteden.

Hoe scoor jij of je organisatie op het gebied van productiviteit?

Het World Economic Forum vangt de productiviteit van een land in een score. Wat is die score voor jou of je organisatie? Sta je wel eens stil bij je eigen productiviteit of die van je organisatie? Hoe bouw je een score op? Ook uit 98 indicatoren? Meet je die ook jaarlijks?

 

 

Related Posts

ClickUp logo

ClickUp Service Partner 🎉

Op vrijdag 25 oktober vroeg ik Nieuw-Zeelander Justin Smith naar het ClickUp consultancy certification program. Dat was er volgens hem (nog) niet... B...
Afleidingen op je werk

Op de bank bij David Allen

David Allen (Getting Things Done) geeft regelmatig interviews over de kunst van stressvrije productiviteit. Dit keer nam hij plaats op de bank van An...