The Blind Man Who Invented Cruise Control

De cruise control. In de auto is het een snelheidsregelaar, die ervoor zorgt dat een constante snelheid wordt aangehouden zonder dat de bestuurder het gaspedaal hoeft te beroeren. Ik ben een groot fan. Wat is de ontstaansgeschiedenis en wat kan een cruise control voor jouw organisatie betekenen?

Ralph Teetor

De cruise control werd in 1945 bedacht door de blinde Amerikaanse uitvinder en technisch ingenieur Ralph Teetor. Inderdaad, je leest het goed. Hij was blind.

Ralph Teetor Uitvinder cruise control GHMT

Zijn idee voor het ontwerp kwam voort uit irritatie over zijn chauffeur die tijdens het drukke praten niet in de gaten had, dat hij telkens vertraagde en dan weer versnelde.

De originele versies werken mechanisch, de moderne systemen elektronisch. Nieuwste trend is de adaptive cruise control, die via sensoren de afstand tot de voorligger meet en een minimale afstand tot de auto vóór je bewaart.

De adaptive cruise control kan bij elke gewenste snelheid worden aangezet. De originele versie kan in vaak pas worden geactiveerd als de auto in een bepaalde versnelling (4 of hoger) staat en/of een bepaalde snelheid heeft.

Cruise control

De cruise control kun je aanzetten:

  • als je weet waar je naar toe wilt
  • als je voldoende snelheid hebt
  • als er voldoende ruimte is

Door er gebruik van te maken, kan je je aandacht richten op je koers, de overige weggebruikers en het landschap om hem heen. Daarnaast zorgt het gebruik voor een gunstiger brandstofverbruik.

auto-dasboard-zon-cruise-control-GHMT

Heeft jouw organisatie een cruise control en wie bedient die dan? Op welke snelheid ligt je organisatie? Is dit ook de gewenste snelheid? Heb jij als ondernemer, manager of leidinggevende de ruimte om je aandacht te richten op de koers, de stakeholders en de kansen om je heen?

Met GTD op cruise control

Het is goed om af en toe stil te staan hoe je je werk doet en hoe je het hebt georganiseerd. Met Getting Things Done (GTD) kijk je naar dat wat in je werk je aandacht heeft en stel je jezelf de vraag wat er moet gebeuren om een gewenste uitkomst te realiseren.

Ik help je graag als:

  • Je geen volledig of compleet overzicht hebt waar je mee aan de slag kunt gaan.
  • Je merkt dat je regelmatig overloopt.
  • Je snel verzuipt in je inbox.
  • Je af wilt van rompslomp.
  • Je veel wordt afgeleid.
  • Je veel wordt onderbroken.

Met GTD help je je organisatie om op cruise control te komen en te blijven.

Hoe?

Related Posts

ClickUp logo

ClickUp Service Partner 🎉

Op vrijdag 25 oktober vroeg ik Nieuw-Zeelander Justin Smith naar het ClickUp consultancy certification program. Dat was er volgens hem (nog) niet... B...
Afleidingen op je werk

Op de bank bij David Allen

David Allen (Getting Things Done) geeft regelmatig interviews over de kunst van stressvrije productiviteit. Dit keer nam hij plaats op de bank van An...