Productief gewerkt vandaag? Of niet? Wat remt jouw productiviteit?

Startbaan-wolken-gras-GHMT

Als er één ding zou zijn dat je ervan weerhoudt om productief te zijn, dan zou ik het gelijk noemen. Helaas is het niet één ding, maar zijn het er vijf.

  1. Dingen onthouden in je hoofd.
  2. Geen beslissingen nemen over dingen.
  3. Acties niet organiseren.
  4. Geen afstand nemen om te reflecteren.
  5. Druk aan de slag met het laatste en hardst schreeuwende.

Hoe kun je er nu voor zorgen dat je een vrije startbaan hebt om met volledige aandacht aan de slag te kunnen gaan en productief te kunnen zijn?

Haal dingen uit je hoofd

Je hoofd is slecht in het onthouden van dingen. En als je dan toch nog een keer iets onthoudt, dan krijg je de gedachte weer op een plek waar je er niets mee kan doen. De enige gedachte die je vaker wilt hebben, zijn leuke gedachtes. Haal gedachtes uit je hoofd door ze op te schrijven of te vangen met Braintoss.

Maak het concreet

Als je iets hebt opgeschreven of gevangen, bedenk dan wat de eerstvolgende actie is om er opvolging aan te geven. ‘Voorstel klant X’ beschrijft nog geen actie. Maak de actie tastbaar door een werkwoord met een fysieke handeling te gebruiken. ‘Concept voorstel klant X opstellen’ maakt de handeling concreet en verlaagt de drempel om ermee aan de slag te gaan.

Leg de actie vast

Als de actie concreet is, dan kun je de actie vastleggen op een logische plek zoals een takenlijst. Een takenlijst met uiteraard alleen concreet uitvoerbare acties. Een takenlijst die je gemakkelijk kunt raadplegen waarbij je acties kunt filteren op de plek waar je je bevindt.

Doe regelmatig een stapje terug

Als je regelmatig een stapje terug neemt en van een afstand je acties en verplichtingen bekijkt, dan geeft je dat de rust en het overzicht om alles in het juiste perspectief te zien.

Ga met aandacht aan de slag

Laat je niet leiden door het laatste en hardst schreeuwende, maar vaar je eigen koers. Merk op wat je aandacht heeft, besluit wat de eerstvolgende actie is en leg deze vast. Reflecteer regelmatig al je acties en verplichtingen zodat je betekenisvol betrokken en met volledige aandacht aan de slag kan gaan.

Productief zonder belemmeringen

Getting Things Done (GTD) richt zich op de dingen die je ervan weerhouden om productief te zijn. Wil jij betekenisvol betrokken en met volledige aandacht aan de slag kunnen gaan?

Aan de slag met GTD

Related Posts

Afleidingen op je werk

Op de bank bij David Allen

David Allen (Getting Things Done) geeft regelmatig interviews over de kunst van stressvrije productiviteit. Dit keer nam hij plaats op de bank van An...
Nieuwe berichten in je mailbox na je vakantiei

De documentaire over kenniswerk

De Nederlandse beroepsbevolking bestaat uit +/- 5 miljoen kenniswerkers. Die doen dus kenniswerk. Maar wat is dat eigenlijk, kenniswerk? In de docu...